Când facem cunostinta câinelui cu zgarda, lesa si botnita

Autentificati-va pentru a vedea fotografii, articole si multe altele scrise de Anisoara Ionescu.


Trio-ul (zgardă, lesă și botniță) sunt aproape nelipsite din viața stăpân de câine. Fie pentru că așa cere legea, fie din motive de siguranță. Zgarda este un de un real ajutor în cazurile în care câinele se pierde, iar lesa este o bună metodă de precauție pentru astfel de situație, ori chiar pentru conflicte cu alți câini. În fine, de fapt, lesa este un ajutor imens și când vine vorba de dresaj. Trasul ușor al lesei ne poate ajuta în momentele stresante sau tensionate să recăpătăm autoritatea asupra patrupedului.


În orice caz, trio-ul apare doar la rasele considerate periculoase sau rasele de câini mari și gigantice. Pentru cele mici și medii sunt, în general, suficiente zgarda și lesa. Dacă, desigur, nu vorbim despre transportul public sau locuri cu propriile reguli în privința animalelor de companie.


Partea bună? Deși sunt 3 lucruri, metoda de antrenament este exact aceeași pentru toate. Regula este simplă: ai răbdare până când câinele asociază aceste lucruri cu experiențe pozitive (hrană, ieșit afară, joacă, vorbe bune etc).


Cel mai bun moment să înveți câinele cu lesa, zgarda și botnița este atunci când este încă pui, de la vârsta de 3 luni. Cu toate acestea, poți să înveți și adulții ori chiar câinii învârstă cu ele, doar că puțin mai greu.


De reținut totuși, dacă zgarda și lesa sunt aproape obligatorii botnița trebuie să apară numai dacă:

  •  - Există probleme comportamentale (agresivitate);
  •  - Este reglementată prin lege pentru rasa câinelui.


Zgarda NU este pentru:

  •  - A împiedica lătratul;
  •  - A împiedica rosul sau mâncatul de pe stradă, acestea se fac exclusiv prin antrenament.


Dresajul


  1.   Lasă câinele să miroasă obiectul (zgarda, lesa sau botnița). Fă-le cunoștință când acesta se pregătește de masă sau după masă. Repetă acest pas câteva zile, până se obișnuiește cu mirosul obiectului și nu-l mai vede ca pe o posibilă amenințare.
  2.   Încearcă să-i pui zgarda. Imediat ce i-ai pus-o la gât oferă-i o tratație (mâncare, complimente, scărpinat pe burtă, o jucărie). Dacă dă semne că nu se simte confortabil cu zgarda, da-o jos. Repetă pasul până poate să rămână cu zgarda la gât. Un mod de a ușura acest proces este să te joci cu el pentru a-l face să uite de noul obiect.
  3.   După ce s-a obișnuit cu zgarda, introdu-i lesa. Repetă pași de mai sus până reușești să atașezi lesa.
  4.   După ce ai atașat lesa mergi cu el prin casă, fără să ții de lesă strâns. Când s-a obișnuit să fie lesa la tine în mână poți să începi să-l ghidezi ușor.
  5.   Asociază lesa, zgarda și botnița cu ieșitul afară. Imediat ce s-a învățat să meargă la pas cu tine, de câte ori îi arăți lesa și botnița ieșiți la o plimbare.


Pentru a îl obișnui cu botnița trebuie repetați aceeași pași de mai sus.Taguri: dresaj